Två kilometer från norska gränsen, i Åre kommun ligger Storlien, ett av den svenska vinterturismens mest kända och uppskattade resmål. Oavsett om man är utövare av alpin skidåkning, om man gillar att köra snöskoter eller om man bara uppskattar att vistas i den vackra fjällvärlden så finner man här vad man söker, i en av landets vackraste miljöer. Storlien är gammal kulturbygd, under Medeltiden gick här den berömda pilgrimsleden till Nidaros(nuvarande Trondheim)i Norge och än idag är banden till det västra grannlandet många, till exempel kommer de flesta turisterna i Storlien från just Norge.
Att glida fram över de vita vidderna, med de mäktiga fjällen Blåhammaren och Sylarna som fond, är en mycket speciell upplevelse. Att beskåda landskapet från någon av de nio liftarna på Skurdalshöjden är svårslaget i vintersammanhang och de 23 nedfarterna erbjuder både upplevelser och utmaningar för såväl nybörjare som för erfarna åkare.
Storlien har i regel mycket snö och om det mot förmodan skulle råda brist på den varan så finns det snökanoner till hands. För den som föredrar längdskidåkning framför utförsåkning eller kanske vill alternera så finns det givetvis flera alternativ, olika längder, vad gäller detta. Sin popularitet till trots brukar Storlien uppskattas för att det inte är lika jäktigt i liftköerna och man har ofta mer rymd kring sig, både i backarna, köerna och i längdåkningsspåret. Alltsammans ligger i en hänförande fjällmiljö som lockar inhemska såväl som utländska besökare, kungligheter och vanligt folk. Kort sagt: Storlien lockar de flesta!
Storlien – skidort med traditioner
Storlien har en lång och mångskiftande historia, såväl vad gäller vintersport som kulturhistoriskt och socialt. Den som vill koppla av en stund från skidåkandet kan beskåda lokala sevärdheter som de kors som pilgrimer ristade in i berget för hundratals år sedan när de den här vägen tog sig fram mot Nidaros(våra dagars Trondheim)och den norske helgonkungen Olav den heliges grav. Man kan även se den mystiska Stenen i Grönan dal vars inristningar gäckat besökare, historiker och forskare sedan Medeltiden.
Storlien har lång historia som turistort. Redan i slutet av 1800-talet började besökare komma hit för att uppleva den rena luften, vandra i de vackra fjällmiljöerna och för att koppla av med jakt och fiske. Då hade Storlien bara haft en fast befolkning i ett femtiotal år så det är rimligt att säga att Storlien har vuxit fram med turismen och då i synnerhet vinterturismen. 1924 anordnades de första kurserna och detta brukar ses som början för modern utförsåkning i Sverige och Storlien alltså då som något av en födelseplats för ett av svenska folkets käraste nöjen. Givetvis var det här som landets första slalomklubb bildades. En sak som kraftigt bidrog till ortens popularitet skedde 1933 när prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla(vår nuvarande kungs föräldrar)gifte sig och fick en stuga i Storlien i bröllopspresent. Sedan dess har denna stuga använts årligen av den svenska kungafamiljen och detta gjorde givetvis att fler fick upp ögonen för den jämtländska idyll.
Skidorten växer
Det natursköna läget, den kungliga anknytningen och det faktum att man så att säga var tidigt ute när det gällde utförsåkning och vintersport gjorde att Storliens betydelse som svensk skidort växte snabbt efter Andra Världskriget. Kriget innebar ett avbräck i skidåkandet för allmänheten då orten var militärt skyddsområde, mycket å grund av sitt läge i närheten av det då, av nazisterna ockuperade Norge. Bland annat sköttes här topphemliga förhandlingar mellan Sverige och Nazityskland som kom att få stor betydelse för hur kriget och dess följder hanterades.
Mitt under kriget, 1942, anlades den första skidliften i Storlien, en då nästan unik händelse i Sverige, det fanns bara ett fåtal innan, något som dels signalerade ortens betydelse och också en försmak av vad som komma skulle. Efter kriget tog skidturismen fart på allvar, i landet i stort och givetvis också i Storlien. I slutet av 1950-talet byggdes hotellverksamheten ut och Högfjällshotellet fick då den, efter den tidens mått mätt, stora kapaciteten av över 500 rum.
Kommunikationer
Sitt lite avlägsna läge till trots har Storlien tämligen bra kommunikationer för den som vill förlägga sin vintersemester eller sportlov här. För de som väljer att ta bilen går Europaväg 14(E14) genom samhället och för den som vill ta tåget finns olika möjligheter. Exempelvis kan man ta nattåg från samtliga tre svenska storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö och detta året runt. De många norrmän som besöker Storlien varje år kommer ofta via tåget från Trondheim, på Meråkerbanen. Från Sundsvall kommer man med Mittbanan och de bägge linjerna möts i Storlien. För den som föredrar flyget finns olika möjligheter: man kan dels flyga till Åre Östersund Airport varifrån man dock måste ta sig de femton milen västerut till Storlien, den närmast belägna flygplatsen är dock Værnes, Trondheims flygplats, varifrån man som sagt smidigt kan ta sig med tåget.
Nya spännande projekt i Storlien
Storliens närhet till Norge hr alltid präglat såväl orten som skidåkningen, något som inte minst märks i och med de många norska besökarna. Ett framtida projekt som faktiskt bokstavligt talat ska binda samman de bägge grannländerna är det nya liftsystem som ska gå mellan Storlien och norska Tevletunet. Detta kommer att bli det enda liftsystemet i Skandinavien som korsar nationsgränser och såväl liftsystem som nedfarter kommer att gå över E75 och järnvägen. För den enskilde åkaren innebär detta dels möjlighet att få åka i längre pister men också möjligheter till lite mer avancerad åkning eftersom man får tillgång till rutter och backar som man tidigare bokstavligt talat fått åka utomlands för att få tillgång till.