40 mil från norska gränsen, i Storumans kommun i Lappland, ligger Hemavan som tillsammans med grannorten Tärnaby bildar norra Sveriges största skidort. Här finns 15 liftar och inte mindre än 57 kilometer pistlängd, här finns också Sveriges näst högsta liftburna fallhöjd, med sina 665 meter endast slagen av Åre men här finns även äventyr för den som vill ge sig ut på äventyr utanför pisterna, populärt är att åka offpist från helikopter. Hemavan kan även skryta med Kobåset som brukar kallas Sveriges bästa friåkningsområde.
Bredden på alternativ när det gäller boende avspeglar bredden när det gäller besökare: här finns utrustade lägenheter för barnfamiljerna eller för sällskapet och kompisgänget, givetvis finns här även klassiska svenska fjällstugor där man kan insupa den speciella fjällmiljön även när man inte befinner sig i backen. För den som lägger allt krut på skidåkning eller uteliv finns naturligtvis enklare men bekväma vandrarhem som naturligtvis har nära till restauranger och service. För den som föredrar att campa finns hela tre campingplatser att välja mellan.
Dessutom är Hemavan tämligen unik i det hänseendet att man kan erbjuda flyg till sina besökare, och dessutom till förmånliga priser. Inga långa timmar i bilen eller krångliga tågbyten, bara kliv av planet, mitt i fjällvärlden och ha bara ett par minuter till boende och backar.
Hemavan har något för alla smaker och alla plånböcker. Här kan man njuta av storslagen fjällmiljö och av något av det bästa svensk alpin utförsåkning kan erbjuda. När dagen i backen är över eller om man tar en paus från åkandet finns möjligheter till rekreation och shopping. Äventyr, upplevelser och bekvämlighet i ett.
Hemavan-Tärnaby
Skidturismen har lång tradition i trakten och redan på 1930-talet kom skidåkare hit för att uppleva den fantastiska naturen och fjällmiljön. I början var förhållandena tämligen primitiva eftersom man bara kunde ta sig fram med häst och släde, alternativt skidor, vintertid. Dåtidens vinterturister bodde inte som idag i fjällstugor eller lägenheter utan bodde inneboende hos folk i trakten, något som säger något om hur betagande naturen och åkningen i Hemavan är, att man reser genom vildmark och bor inneboende hos främmande människor för att få uppleva den. När ordentliga vägar började anläggas så ökade turistströmmen ytterligare och tog fart på riktigt i början av 1950-talet när Högfjällshotellet invigdes 1953, följt av Hemavans Wärdshus året efter. Samma år, 1954, invigdes även den första skidliften.
Ett, i dubbel bemärkelse, stort lyft för Hemavan-Tärnaby kom 1993, när flygplatsen i Hemavan invigdes. Besökare kunde nu enkelt, bekvämt och prisvärt ta sig till den på kartan ganska avlägsna skidorten, något som ingalunda minskade populariteten.
Tärnaby
I alpina sammanhang är Tärnaby världskänt, för att inte säga legendariskt. Sverige har genom åren haft inte mindre än 185 världscupssegrar, vilket är nog så imponerande, lägg sedan till att av dessa 185 har 131 vunnits av åkare från Tärnaby. Vi talar givetvis om Ingmar Stenmark, Stig Strand, Anja Pärsson och Jens Byggmark, för att bara nämna några.
Tärnabys alpinanläggning består i nuläget av bland annat fem liftar och 20 nedfarter, många backar är uppkallade efter framgångsrika åkare från orten. Dock är omfattande utbyggnader på gång som är tänkt att ge bortåt 20 ytterligare liftar och alltså en betydligt större anläggning.
Boende
Boendet i Tärnaby, liksom i Hemavan är varierat och väl anpassat för att alla typer av besökare ska kunna känna sig hemma. Den som vill rå om sig själv kan välja mellan stugor och lägenheter, affärer och restauranger finns aldrig speciellt långt borta. Sedan länge finns det gott om tillval när det gäller hotellrum i Tärnaby, mer än ett halvt sekel av hotellverksamhet har gjort att man har goda rutiner för hur hotell ska skötas och hur man på bästa sätt tar hand om turister och andra besökare.
Heliskiing
För friåkare är Hemavan-Tärnaby ett av landets, om inte landets främsta resmål. Förutom äventyr offpist så finns här även en del saker som gör upplevelsen än mer storslagen. Heliskiing ä, som man kan gissa sig till av ordet, en kombination av helikopter och skidåkning. Man flyger alltså med helikopter till fjälltoppar eller branter dit där det är svårt eller tidskrävande att ta sig till på annat vis. Sedan, när helikopterns släppt av sina passagerare ger man sig av ner, tillsammans med en erfaren guide, något som är viktigt att poängtera eftersom det kan vara vanskligt att ge sig ut i okänd terräng, oavsett hur bra skidåkare man är.
Att ge sig ut i orörd snö, från höga fjälltoppar och ut över vidderna är både en skidupplevelse och en naturupplevelse som ger nya perspektiv på hur livet i fjällvärlden kan vara. Omväxlande, oförutsägbart och storslaget. Vilka toppar man flyger till under en dag beror på väder, vindförhållanden och snökvaliteten, alltså vet man kanske inte alltid riktigt vart man ska, något som ger upplevelsen en extra spänning.
Heliskiing är en fantastisk upplevelse, såväl för nybörjaren som för proffset och något som verkligen sätter Hemavan-Tärnaby på kartan.
Egen fjälltomt?
Fjällvärlden i Hemavan och Tärnaby har fängslat besökares fantasi i generationer och många återkommer hit varje år, dels för att njuta av naturen och dels för skidmiljön. Numera finns det även möjligheter att inte behöva hyra boende varje år och dessutom möjlighet att komma och gå som man vill; att fira Jul och andra högtidsdagar i en fjällstuga är nog något många drömmer om och just nu är detta en möjlighet i Hemavan-Tärnaby.
Att ha en egen bit av denna storslagna natur och av denna genuina fjällstugemiljö är något man inte bör avstå om man får chansen.