Åre är Sveriges största fjäll- och alpinsportort och besöks av cirka 450 000 turister varje år. Antalet bofasta i tätorten Åre är dock endast 1 400 personer.
Turistnäringen i och kring Åre är mycket välutvecklad och det finns en bra bit över 30 000 sängplatser tillgängliga i hotell, stugor, med mera. Till Åre kan man ta sig med järnväg (Mittbanan) och via Europaväg 14. Närmsta större flygplats är Åre Östersund Airport som ligger 11 km väst om Östersund och nästan 95 km öst om Åre.
Åre ligger i västra Jämtland, vid fjället Åreskutans södra fot. Åreskutan är 1 420 meter hög, men tätorten Åre ligger inte mer än 372 meter – 421 meter över havet, vid Åresjöns och Indalsälvens norra strand. Nära Åre ligger Mullfjället som är över 1 000 meter högt och Renfjället som är nästan 1 000 meter högt.
I Åre ligger Sveriges alpina nationalarena, som hittills har använts för två världsmästerskap och över 90 världscupstävlingar.
Åre alpina skidområde
Åre alpina skidområde består i skrivande stund av 42 liftar och drygt hundra nedfarterna. Det kan stoltsera med Sveriges högsta liftburna fallhöjd (890 meter) och är också Sveriges äldsta organiserade skidområde.
Skidområdet delas in i fyra byområden: Duved, Tegefjäll, Åre By och Åre Björnen. Det finns liftsystem inom Duved/Tegefjäll och inom Åre By/Åre Björnen men inte mellan de två liftområdena. Istället går det skidbusstrafik i fyra linjer som knyter samma dalområdet.
Duved och Tegefjäll är ett familjeanpassat område som är känt för sina breda och böljande backar. Här ligger bland annat Duveds linbana och Tegelliften. Själva Duved är en tätort som jämfört med de flesta andra orter i destination Åre har Duved mycket gott om boende för den som vill bo på pensionat. Skidanläggningarna i Duved har nyligen (inför vintern 2014/2015) genomgått en upprustning och bland annat försetts med ett nytt och mer effektivt snökanonsystem. I Paradisbacken – Hamrebacken har kraftfull 140 lux belysning installerats för att förbättra möjligheterna till skidåkning efter mörkrets inbrott.
Tegefjäll är en stugby där stugorna ligger i den nedre delen av den centrala skidbacken. På senare år har det också byggts en hel del lägenheter i Tegefjäll.
Åre Björnen är precis som Duved och Tegefjäll ett populärt område bland nybörjare och barnfamiljer. Här finns 24 nedfarter och man kan bland annat åka i den moderna Sadelexpressen, en sexstolslift med huvar och sätesvärmare.
Åre By har över femtio nedfarter, varav den längsta är 6 500 meter. Åre By lockar huvudsakligen liter mer avancerade åkare, även om det finns en del nybörjarbackar också. I Åre By finns bland annat liftarna Bergbanan, Gondolen och Kabinbanan.
Storlien i Åre kommun i Jämtland
Storlien är en småort i Åre kommun i landskapet Jämtland. Den ligger bara två kilometer från den norska gränsen och stora skaror norrmän brukar åka till Storlien för att handla sådant som är billigare i Sverige.
Turism är den viktigaste näringsgrenen i Storlien och här erbjuds förutom alpin skidåkning även längdskidåkning, snöskoterleder, med mera. Storliens skidområde består av över tjugo olika nedfarter.
När den svenska kronprinsen Gustav Adolf gifte sig med Sibylla år 1933 fick paret en liten röd stuga i Storlien i bröllopsgåva från Skidfrämjandet, något som hjälpte till att göra Storlien mer känt i Sverige. Den nuvarande svenska kungafamiljen har behållit traditionen och har också ett hus i Storlien där de brukar fira påsk och nyår.
Europaväg 14 går genom Storlien. Storliens järnvägsstation traffikeras av Mittbanan/Meråkerbanen, den järnväg som går mellan Sundsvall och Trondheim. Det går även att ta sig till Storlien med Mittnabotåget som går mellan Östersund och Trondheim. Närmsta flygplats ligger inte i Sverige, utan är Trondheims flygplats Værnes som ligger cirka 7 mil väster om Storlien. Närmsta svenska flygplats är Åre Östersund Airport cirka 15 mil österut.
Bydalen i Åre kommun i Jämtland
Bydalen är en vintersportort som ligger inom Åre kommun. Dalområdet ligger mellan Västfjället och Drommassivet. Ihop med Höglekardalen och Gräftåvallen bildas destinationen Bydalsfjällen, som har över 50 nedfarter. Högsta fallhöjden är 420 meter och längsta nedfarten är 3 500 meter.
Sedan år 1998 har turistanläggningen ett eget vindkraftverk på toppen av Västfjället, vid Långravin, som förser turistanläggningen med elektricitet.
I Bydalen finns en skidskola som grundades redan på 1930-talet av Edmund Birkl från Österrike. Nu för tiden är det hans son som driver den.
Edåsdalen i Åre kommun i Jämtland
Edåsdalen är en ort i Åre kommun som består av två sammanvuxna byar (Edåsen och Dalen) på Renfjällets sydsluttning i södra Årefjällen. Edåsdalen har ett eget liftsystem som brukade ingå i destination Åres system men som numera är separat.
Renfjället är 986 meter högt och när man är uppe på fjället har man vacker utsikt över både Åreskutan och Åresjön. Uppe på Renfjället ligger den populära våffelstugan Vita Renen, som anlades redan på 1950-talet. Man kan åka lift från Vita Renen till toppen av Renfjället.
Edåsdalen har gott om besökare både sommartid och vintertid, och här finns allt från husvagnscamping till det legendariska fjällhotellet Köjagården. Byföreningen har en fjällkåta till uthyrning.
Området är extra populärt bland barnfamiljer och erbjuder förutom utförsåkning även preparerade spår för längdskidåkning.
Det går inte någon järnväg in i Edåsdalen, men Undersåkers järnvägsstation är belägen bara några kilometer bort.
Trillevallen i Åre kommun i Jämtland
Trillevallen är en vintersportort belägen på Vällistes södra sida i Åre kommun, ungefär nio kilometer söder om Undersåker. Här finns över tjugo nedfarter. Den högsta liftburna åkhöjden är 990 meter över havet. Förutom utförsåkning erbjuder Trillevallen en stort mängd preparerade spår för längdskidåkning, vilka underhålls av Södra Årefjällens Turistförening.