Den härjedalska tätorten Vemdalen har ända sedan mitten av 1930-talet vuxit till att bli en stor och populär skiddestination. Tack vare sitt läge, beläget närmare femtio mil norr om Stockholm, sitt höga läge och sitt långa avstånd till kusten kan man visa upp en säkerhet vad gäller snö och stabila väderförhållanden som få andra destinationer kan skryta med.
Vemdalen har en lång och gedigen tradition när det gäller utförsåkning. En del anläggningar, som till exempel Vemdalsskalet och Klövsjö går tillbaka så långt som till mitten av 1930-talet och innan utförsåkningen blev den dominerande verksamheten så fanns här annan turistverksamhet, i huvudsak fokuserad på jakt, fiske och den friska luften. När utförsåkningen så att säga tog fart på riktigt under 1960-talet så började andra anläggningar, såsom Björnrike växa fram och idag har ytterligare antingen tillkommit eller vuxit samman, så som är fallet med Klövsjö-Storhogna.
Snön, läget och naturen, kombinerat med servicen och den genuina stämningen gör att Vemdalen ständigt växer, utan att förlora den atmosfär som gjorde att destinationen började dra till sig besökare en gång i tiden. Under de kommande åren tillkommer utbyggnader och förbättringar i mångmiljonklassen och Vemdalen kommer säkerligen att intressera såväl gamla besökare såväl som de som ännu inte upptäckt dessa anläggningar.
De utmanande pisterna i Klövsjö, familjernas favorit Storhogna eller Björnrike där de allra minsta lär sig bekanta sig med skidorna, Vemdalen har något för alla.
Vemdalsskalet
Vemdalsskalet har varit ett omtyckt turistmål under mer än åtta decennier. Redan i mitten av 1930-talet startade verksamheten i det idag klassiska Högfjällshotellet, då som ett pensionat avsett för långväga gäster som där kunde njuta av natur och rekreation. Ganska snart började det visa sig att utförsåkningen hade en framtid i bygden och redan 1938 anlades den första skidbacken, Hovdebacken.
Verksamheten och populariteten växte och under 1960-talet skedde en stor utbyggnad, mycket tack vare att SM i störtlopp och storslalom arrangerades här 1960. Samtidigt började liftsystemet att byggas ut, något som än i denna dag både expanderar och förnyas.
Mångsidigheten vad gäller backar, närheten till såväl åkning som till shopping och nöjen gör att fler och fler söker sig hit. Under säsongen, som sträcker sig från november till april kommer besökare till såväl det legendariska Högfjällshotellet som till nybyggda anläggningar och stugbyar.
Vemdalsskalet är, kort sagt, klassisk svensk skidmiljö som kan erbjuda något till alla!
Björnrike
På de tre fjällen Nipan, Gråhogna och Blästerfjällets sluttningar ligger Björnrike. Här har, sedan 1960-talets slut vuxit upp en skidort som i hög grad blivit barnfamiljernas favorit med backar för såväl nybörjarna som för de mer erfarna. Här finns ett brett utbud av boenden, från lägenheter till fjällstugor. Från klassisk skidortsmiljö till moderna anläggningar, Björnrike har något för alla smaker.
När fjällturismen till Vemdalen började ta fart ordentligt under 1960-talet, mycket tack vare alpina SM 1960 så började fler anläggningar än de redan existerande såsom Vemdalsskalet och Klövsjö att växa fram. Björnrike invigdes 1968 och har växt sedan dess och idag finns en bred variation både vad gäller boende och åkande. Här finns även ett brett restaurangutbud och populär afterski. Det mesta ligger inom promenad- eller glidavstånd från de olika boendena så oavsett om man bor i fjällstuga eller i lägenhet så har man nära till det mesta, något som i högsta grad bidragit till den mysiga stämningen i Björnrike.
Klövsjö-Storhogna
Klövsjö-Storhogna är, som namnet antyder, namnet på två till varandra anslutna skidanläggningar. Liftsystemen knöts samman i slutet av 1990-talet och idag kan man erbjuda 12 liftar och 19 nedfarter. Skidåkningen i området går dock betydligt längre tillbaka än så. Redan i mitten av 1930-talet började man anlägga utförsåkningsbackar i Klövsjö och den första var färdig till vintersäsongen 1935-36, något som gör Klövsjö till en av de äldsta skidanläggningarna som vi har i Sverige.
Just Klövsjö är gammal kulturbygd och orten har funnits i alla fall så långt tillbaka som till Medeltiden. Just de vackra fjällbymiljöerna är förutom skidåkningen en av de anledningar att Klövsjö-Storhogna är så populärt bland besökare. Klövsjö har backar som passar bra för barn och nybörjare men även nedfarter för mer avancerad åkning, alltså kan hela familjen, oavsett erfarenhet, ha roligt här och man kan i lugn och ro utveckla sin åkning.
Storhogna har en stor bredd såväl när det gäller åkning som när det gäller boende. Den eller de som vill kan hyra stugor och sköta sig själva, här finns även lägenheter och lyxigare hotell för den som föredrar det.
Liftkort i Vemdalen
För den som söker variation i sitt åkande eller kanske bara är nyfiken på att se olika fjällmiljöer under sin vistelse så kan man naturligtvis testa på flera av de olika anläggningarna. Det är så smidigt ordnat att liftkorten du köper i en av anläggningarna gäller även på de andra. Om du till exempel köper ett liftkort i Björnrike så gäller det även i Klövsjö-Storhogna och i Vemdalsskalet. Detta eftersom bolaget SkiStar äger och driver alla de nämnda destinationerna och kan erbjuda alla sina gäster den möjligheten.
Snösäkerhet
Vemdalen har ett ypperligt geografiskt läge när det gäller skidåkning och annan vintersport. Dels ligger man långt norrut och dessutom långt ifrån kusten, med svenska mått mätt, vilket innebär att vädret är stabilare, snön kommer tidigare och ligger kvar längre.
Detta, i kombination med modern utrustning och genuin fjällmiljö gör Vemdalen till ett klassiskt och omväxlande resmål för skidåkare och vintersportälskare i alla åldrar. Här kan man göra sina första åk och hit kan man återvända även för mer avancerad åkning. Verkligen något för alla!